Via doorklikken op Facebook kwam ik uit bij de vergankelijkheidsdag. In het leven geroepen door Bureau MORBidee. Ik weet nog niet goed wat ik ervan denk…
- “Wat een naam!”
Ik ging spontaan op zoek naar synoniemen van dit zware woord. Dag van de eindigheid klinkt wat zachter. Tijdelijk vond ik ook een mooi synoniem, maar komt minder in de buurt van de bedoeling, denk ik. - “Zo mooi om hier aandacht aan te schenken!”
We razen maar door in dit leven. Mensen die genoodzaakt worden om stil te staan bij de dood, ervaren dit als een verdieping van hun leven. Ze kiezen voor wat waardevol is. - “Doen we dat dan niet op Allerzielen?”
De vraag is wat er bij de overgang van oktober naar november het meest komt bovendrijven. Toen ik als kind naar school ging, was het herdenken van de doden een vast thema voor eind oktober. Later werd die periode meer en meer in beslag genomen door het magische Halloween. - “Laten we vooral ook de kinderen betrekken bij deze dag.”
Of liever: bij dit onderwerp. Kinderen worden nog te vaak gespaard, hoewel ze hier heel natuurlijk mee bezig zijn.
Wat ik dan wel weet?
Spreken over de eindigheid is heel waardevol. Bij het opgroeien van mijn kinderen heb ik het er al zo vaak over gehad. Niet om dat ik dat als onderdeel van de opvoeding zie of iets dergelijks. Gewoon omdat het nu eenmaal ter sprake komt. Na Frozen hoorde ik heel vaak het woord dood in hun spel. De vragen kwamen dan weer bij een platte egel op de weg, de kat van de buren die er plots niet meer is, de jonge specht die tegen ons raam vloog…
En ja, mijn moeder is dood en hebben ze nooit gekend. “Mama, heb jij ook een mama?” Dat helpt. Klinkt gek, maar het is echt zo. Elke rede is er een om de dood te vermijden. Ik had geen excuus. En ik ben mijn kinderen dankbaar om hun vragen.
Dus ja. Het is echt zinvol. En als je nog niet overtuigd bent? Op de website over de vergankelijkheidsdag vind je een oplijsting van wat het je kan brengen. Wees gerust, de voordelen zijn niet uit de lucht gegrepen. Ik spreek uit ervaring.
Maar hoe dan?
Als je wat ronddwaalt op laatstgenoemde website, vind je heel wat ideeën. Ik snuisterde al wat tussen de pagina’s en maakte een verzameling van beelden en woorden die voor kinderen heel toegankelijk is.
Het mooie aan praten met kinderen over hun vragen is dat ze gretig luisteren. Voor even, om nadien weer verder te fladderen als hun nieuwsgierigheid gevoed is.